Vamdrup under besættelsen
1940-1945
Besættelse – Modstand – Befrielse
Billeder fra Tyskernes indmarch i Danmark og den håbløse kamp enkelte soldater tog op. - Mørklægningen som trådte i kraft straks den 9. april med mørklægningsgardin, speciel belysning og specielle cykellygter.- Svinekort som blev brugt for at imødegå 30’ernes overproduktion. Rationeringer som lynhurtigt blev indført efter besættelsen. 
De dystre år 1940-1945 – modstand - den censurerede presse, den illegale presse, radiomodtagelse fra BBC, London - Likvideringsforsøg på stikkeren Jenny Holm, Schalburgtage mod isenkramforretning i Østergade, GESTAPOs jagt på cykelhandler Knudsen og jernbanesabotage.
Faldskærm og nedkastningscontainer samt montre med udsnit af nedkastede effekter.
 Modstandsmand med armbind fra Vamdrup  (Armbind blev først anlagt 4. maj efter frihedsbudskabet).
Vamdrups toldflag som har vajet ved toldbygningen på stationen indtil 1920 blev gemt og hejst igen den 5. maj 1945
Befrielsen – det glade budskab med kopi af fredstalen som Montgomery fik underskrevet, en lettet modstandsgruppe, en festlig aften med ekstra god kaffe og Sønderjydsk porcelæn med flag, Danmarks 2 frihedssange og festoptog i Østergade.
 
                                     Billederne er udsnit fra montrene                              
 /IMG_1614.JPG

/IMG_1608.JPG

/IMG_1613.JPG

/IMG_1610.JPG

 
Livet under besættelsen
Tøj fra 1940erne – både lappet og stoppet – øget så det kunne passe lidt længere – syet af genbrug, men også lidt nyt til brug ved lægebesøg eller lignende, en enkelt ting med prismærkning 1,45 kr. for et par underbukser til et barn, det lyder billigt, men det svarer ca. til en timeløn for en arbejdsmand på det tidspunkt.
Brudekjole lavet af faldskærmssilke – hvilket i øvrigt var forbudt af englænderne, det kunne jo sladre om nedkastninger
/Udklip-2.JPG

 /Kaj Jensen.JPG

 
 /Lars Knudsen.JPG